Handige tips voor je op zoek gaat naar een stage:

Verkoop jezelf in 1 minuut

Je zit op de fiets en denkt na over je carrière. Over vijf minuten heb je afgesproken met vrienden bij de bioscoop. Je vriendin zou wat vrienden meenemen. Zodra je bij de bioscoop arriveert, word je voorgesteld aan de nieuwe directeur van jouw droombedrijf. Je staat versteld en weet geen woord meer uit te brengen. Dit was jouw kans op succes.

Pitchen

Dit moet natuurlijk voorkomen worden. Je moet als succesvolle ondernemer op iedere situatie zijn voorbereid. Daarom is het belangrijk om jezelf op ieder moment van de dag goed te presenteren. Dit kan met een elevator-pitch. Je weet wel, een praatje van 1 minuut waarin je jezelf verkoopt. De truc om belangrijke mensen voor je te winnen. Een elevator-pitch is niets meer dan jezelf in de lift verkopen. Oftewel: hoelang zit je in de lift? Nooit langer dan 1 minuut. Dus in die tijd moet jij jezelf kunnen verkopen. Dat is een hele uitdaging.

Iets over jezelf

In zo’n pitch praat je over jouw kwaliteiten en wat jou dan zo sterk maakt in wat je doet. Als de directeur van jouw droombedrijf aan je vraagt: ‘Stel jezelf even voor’. Dan is het niet de bedoeling dat je je CV gaat opdreunen. Het is veel leuker en professioneler als je op een leuke en interessante manier kan opnoemen wat jou zo goed maakt.

Interessante kwaliteiten

Als je begint met het maken van een pitch, moet je een duidelijk doel voor ogen hebben. Wil je dat ze weten wie jij bent en waar je voor staat? Of wil je dat je wordt aangenomen? In dat geval moet je je namelijk aanpassen aan het bedrijf en zorgen dat jouw pitch perfect aansluit op de visie van het bedrijf waar je graag wilt werken. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Pak dan een leeg vel papier en schrijf eens op wat jou uniek maakt. Dit heten unique selling points, je unieke kwaliteiten. Ben je bijvoorbeeld spontaan en ben je goed in sport? Dan schrijf je deze eigenschappen op. Al deze dingen maken jou namelijk tot wie je bent.

Vermijd cliché’s

Als je een tekst hebt geschreven met daarin jouw unique selling points, moet je er nog eens kritisch naar kijken. Zitten er geen cliche’s in? Er zijn bijvoorbeeld duizenden mensen die goed zijn in ‘het omgaan met mensen’. Daar ben je niet uniek in. Probeer zo goed mogelijk te beschrijven op welke manier jij dan goed om kan gaan met mensen. Ben je bijvoorbeeld erg geduldig, of trouw? Dan heeft een bedrijf een beter beeld op welke manier jij een toevoeging kan zijn voor het bedrijf.

Feedback

Als je klaar bent, kun je het laten lezen aan mensen die jou goed kennen. Je ouders bijvoorbeeld of vrienden of vriendinnen. Zij weten over welke eigenschappen jij bezit en kunnen dit vaak bevestigenof nog kritiek hebben. Daar kan je je pitch dan weer op aanpassen.

Durf te onderhandelen bij je sollicitatiegesprek

Voor de meeste studenten is een bijbaan noodzaak. Helaas liggen deze banen niet voor het oprapen, hierdoor zijn we geneigd om een baan gelijk te accepteren ook als het salaris niet naar wens is. Toch is er vaak ruimte voor onderhandeling. Ga je in onderhandeling? Hou dan rekening met de volgende punten.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, maak hier gebruik van. Zorg ervoor dat je weet wat leeftijdsgenoten met dezelfde werkervaring in deze branche verdienen met hun bijbaan en laat weten dat je hier van op de hoogte bent. Als je zelf geen indicatie kan geven, zal de werkgever je waarschijnlijk laag proberen in te schalen. Door een goede voorbereiding kom je zelfverzekerd over en creëer je een goede uitgangspositie voor jezelf.

Stel een minimum voor jezelf

Voordat je met de onderhandelingen begint, is het verstandig om voor jezelf te bepalen wat je wil verdienen en wat het minimum uurloon is waar je voor wil werken. Er moet een punt zijn waarbij je zegt “voor minder dan dit bedrag doe ik het niet”.

Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet

Je salaris is uiteraard heel belangrijk, maar als hier niet veel speling mogelijk is, denk dan na over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn onder andere reiskosten, auto van de zaak, telefoonkosten, een laptop, bonussen en werktijden. Als de werkgever niet bereid is om het voorstel te verhogen kan je proberen het voorstel te verbeteren met deze secundaire arbeidsvoorwaarden.

Denk er thuis even over na

Heb je een voorstel ontvangen? Accepteer deze dan niet gelijk en vraag of je er later op terug mag komen. Het is belangrijk om de tijd te nemen voor een juiste beslissing. Vergelijk het voorstel met gelijkwaardige banen en vraag aan vrienden en familie wat zij er van vinden. Het is een goed teken dat de werkgever jou de mogelijkheid geeft om er over na te denken. Dit betekent dat hij of zij geïnteresseerd is. Bij de terugkoppeling kun je hierop inspelen door te vragen om een beter voorstel. Een werkgever is bereid iets extra’s te betalen voor een goede werknemer.